Danas je održana javna rasprava “Beograđani se pitaju” u organizaciji širokog fronta odbrane Starog savskog mosta, koju čine opozicione grupe u republičkom i gradskom parlamentu (Zajedno i Ne davimo Beograd iz koalicije MORAMO, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana). Pored političkih organizacija, tu su i organizacije civilnog društva, aktivistička udruženja i brojni stručnjaci. Ovo je samo jedna u nizu planiranih javnih rasprava povodom važnog pitanja pronalaženja održivog rešenja za najstariji beogradski most i prepoznatljivi simbol grada Beograda za koje mora biti primenjen transdisciplinaran pristup.

Na tribini su govorili Dejan Atanacković, Vladimir Pajić, arhitekta Đorđe Bobić, saobraćajni inženjeri Dušan Milenović, Dragomir Lukić i Marina Lipovac Tanasković, Mila Popović, Đorđe Miketić, Zoran Bukvić, Aleksandar Cvrkotić, a raspravu je zaključila Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalni sekretar organizacije Europa Nostra. Tribinu je moderirala Tamara Tripić, predsednica UO Mreže za demokratski dijalog.

Stolice za gradonačelnika Beograda i ministra zaduženog za građevinu, kao predlagaće rušenja mosta su ostale prazne kao i njihova obećanja, još jednom pokazujući da ih ne zanima mišljenje ni struke ni građana.

Zaključci su da postoji puno alternativa za nove mostove, kao i rešenja za posledični kolaps saobraćaja, i nijedno ne uključuje rušenje Starog savaskog mosta kako zbog saobraćajnog tako i kulutrno istorijskog značaja. Građanima su potrebna rešenja koja će uvažiti njihove potrebe, gde se kulturno nasleđe posmatra kroz viziju poboljšanja kvaliteta života građana, uz afirmaciju kulture pešačenja, biciklizma i zdravijeg gradskog života. Za zaštitu našeg grada je potreban široki front i zajedništvo, snaga i znanje leže tu.