Građani, domaće i inostrane posmatračke misije, zajedno sa organizacijama civilnog društva, nedvosmisleno su konstatovale veliki broj fantomskih birača i izbornu migraciju, pored svih drugih nepravilnosti. Narušavanjem izborne volje u ovolikoj meri razmeri, dovedena je u pitenje i sama budućnost demokratije u našoj zemlji.

Ovim povodom dr Đorđe Miketić i Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, organizovali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o predlozima i rešenjima za hitno uređenje biračkih spiskova i onemogućavanja fantomskog glasanja i proglašenja fantomskih izbornih listi.

Miketić je kao rešenje predstavio akciju „Sve po spisku“ koja predstavlja mapu puta do slobodnog glasa koja se fokusira na tri tačke: Brisanje fantomskih birača; Uređenje biračkog spiska (umrli, obrisani, podstanari, odseljeni) i Onemogućavanje zloupotrebe podataka građana za izborne liste.

Brisanje fantomskih birača
Svaki vlasnik stana, u lokalnoj policijskoj upravi, mora odmah dobiti listing svih lica prijavljenih na toj adresi (i koja su ranije prijavljena); Svaki vlasnik stana može odmah odjaviti sve koji tu ne žive; Svaki upravnik stambenih zgrada da dobije listing prijavljenih lica u toj zgradi i da se okači u ulazu zgrade na vidno mesto.

Birački spisak
Otvoriti birački spisak, po OEBS-ovim preporukama iz 2022. godine ali da ne ugrozi privatnost podataka građana; Odjaviti preminule osobe iz biračkog spiska; Ponovo upisati izbrisane ljude sa biračkog spiska;
Odseljeni u inostranstvo – veliki i kompleksan probelm: na lokalnim izborima ne mogu glasati lica koja žive u inostranstvu (nemaju prebivalište); Podstanari – problem sa strahom od izvršitelja – mora se rešiti sistemski u sledećih nekoliko nedelja

Lažne liste za izbore
Kroz E-upravu i zvaničan sajt RIK-a, omogućiti svakom biraču da zna da li je i koju listu podržao na izborima. Svakom ko da potpis/podrži neku od lista za izbore u procesu kandidovanja stići će mail obaveštenja na e-upravu, kako bi birač mogao da reaguje i podnese prijavu za obaranje takve liste u ukoliko mu stigne obaveštenje da je podržao određenu listu koju on nije učinio.

Tamara Tripić je izjavila da je u ovom izbornom ciklusu ogoljeno da su prebivalište, definicija ukupnog broja birača, garantovana tajnost glasanje sa slikanjem listića, kao i utvrđivanje identiteta od strane ovlašćenih lica obesmišljeni. Trpić je istakla da je u narednom periodu potrebno da kroz širi društveni dijalog zainteresovanih građana, političkih organizacija i organizacija civilnog društva, a uz postojeće zakonom definisane mogućnosti, Srbija izađe iz aktuelne izborne krize i zaustavi svaku buduću pretnju izbornom procesu koja same izbore i demokratske procese obesmišljava.