U okviru obeležavanja 8. marta, a na poziv Fondacije za evropske progresivne studije, popredsednice Zite Gurmai, učestvovali smo na događaju “Populizam i žene”.

Predsednica UO Mreže za demokratski dijalog Tamara Tripić govorila je na panelu “Rodna ravnopravnost u autoritarnim režimima – primeri iz Srbije, Poljske i Mađarske”, na kom je prezentovala rezultate istoimenog istraživanja sprovedenog u Srbiji. Pored nje na panelu su govorili zamenica gradonačelnika Kata Tutto iz Partije mađarskih socijlista, Andraš Pulai, institut Publicus i Katarzyna Ueberhan, poslanica u parlamentu Poljske. Prisutnima se obratio i Komjathi Imre, kopredsednik Partije mađarskih socijalista.

“Što se tiče Srbije, u odnosu na ono što smo targetirali kao osnovne probleme, naše preporuke se u najvećoj meri odnose edukaciju, obuke i osnaživanje sa ciljem unapređenja konteksta. Takođe, od velikog zančaja je i unapređenje saradnje sa drugim organizacijama kako u našoj zemlji, tako i organizacijama u inostranstvu, uzimajući u obzir da se kroz razmenu iskustva gotovo uvek iznalaze novi mehanizmi sa prevazilaženje sličnih problema”, poručila je Tripić.