Predsednica UO Mreže za demokratski dijalog Tamara Tripić, učestvovala je na regionalnim konsultacijama koje su organizovali CEE GENDER NETWORK, Friedrich Ebert Fondacija I Forum žena SDSM u Skoplju. Skup je podržan uvodnim govorom Premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i predsednice Borda Centralno Evropske Mreže za rodnu ravnopravnost Daše Šilović.

Na panelu posvećenom odnosima populizma i Evropskih integracija, Tamara Tripić je govorila o populizmu kao moćnom alatu za stvaranje zarobljene države i koncentraciju političke moći. Kroz primere urušavanja demokratskih institucija i izmeštanja državnih odluka iz institucija u partijske organe, kao i postepenog uspostavljanja kontrole nad medijima definisani su koraci kako populizam koristeći demokratske procese iste dovodi do apsurda.

Konsultacije su okupile kako državni vrh i predstavnike vladajuće SDSM iz Severne Makedonije, tako i predstavnike političkih organizacija, fondacija i organizacija civilnog društva sa teritorije čitavog Zapadnog Balkana.

Prisutni su se složili da urušavanje demokratskih procesa i sve žešći naleti ugrožavanja ljudskih prava, zahtevaju poziv na akciju i zaustavljanje retrogradnih pojava kroz međusobnu saradnju, solidarnost i posvećenu borbu održivim i progresivnim političkim idejama, koje će ubrzati Evropski put zemalja u regionu. Prijatelje iz EU moramo da podsetimo da je Balkan neodvojivi deo velike ideje jedinstvenog evropskog kontinenta i samo kroz razumevanje i saradnju taj cilj možemo zajedno i da ostvarimo.