Na jučerašnjem skupu solidarnosti “Žena, život, sloboda” predsednica UO Mreže za Demokratski Dijalog istakla je da imamo obavezu da srušimo mit da nasilje poznaje granice, jer ono što se dešava ovih dana u Iranu je samo brutalnija manifestacija onoga što živimo u Srbiji i poručila:

“U Iranu su mislili da “mrtva usta ne govore” i pokrenuli su gnev hrabrih žena koje ne prezaju da ugroze sopstveni život za zaštitu i svog života i svog integriteta! U Srbiji su neke mlade žene pokazale svoj jasan stav prema monstruoznom davanju publiciteta čoveku koji ima istoriju seksualnih napada i povredjivanja žena. Intervju koji je uradio i promovisao tabloid koji godinama unižava dostojanstvo svih koji nisu po volji njegovog vlasnika bio je samo još jedan pokazatelj da svako dno ima svoje dno. On naravno misli da može da plati svaki sudski trošak, on naravno misli da može da svaku od nas izdvoji, unizi i socijalno uništi, on misli da je povlašćeni gradjanin ove države, a veliki deo tog njegovog osećaja leži u činjenici da upravo mi gradjani Srbije, kroz budžetska sredstva finansiramo razvoj i postojanje ovih opskurnih novina.
Vreme je da pitamo gde i po kom osnovu ide naš novac, vreme je da ne dozvolimo da se od naših sredstava gaji korov, porazan i za ovo društvo i za vrednosti koje su tekovina savremenih civilizacija.
Mi ovde držimo čas da nemoć nije na našoj strani, vec da smo svedoci nemoći same države i njenih institucija. Vežite kosu, imamo posla!”

Na skupu su se obratili i Tatjana Ignjatović (Autonomni ženski centar), Biljana Stojković (Zajedno), Natalija Stojmenović (NDMBGD) i Tatjana Manojlović (Demokratska stranka), Aleksandar Marković (Solidarnost), Jelka Jovasnović (novinarka).

Snimak sa protesta možete pogledati na ovom linku.