Gostujući u emisiji “Iza vesti” na televiziji N1, predsednica UO Mreže za demokratski dijalog Tamara Tripić, kao suorganizatorka protesta “Žena, život, sloboda”, izjavila je:

„Mlade žene da se bore za život i za slobodu. Inače je problem, mi živimo u svetu koji je globalizovan, pretnje su globalizovane, a imamo nacionalne odgovore. Naznake onoga što se dešava u Iranu osećamo u Evropi, pa i u Srbiji. Mene ohrabruje što su juče neke mlade žene dale pokaznu vežbu da ih itekako zanima, da su itekako hrabre i da mogu da budu u prvim redovima“, kaže ona.

Osvrnula se na sporni intervju tabloida Informer i rekla da je to „dodatna viktimizacija žrtava i tog konkretnog silovanja i svih drugih silovanja“.

„U svetu postoje intervjui sa ubicama, silovateljima, koji su osuđeni na dugogodišnje robije i imaju za cilj da pokažu građanima da je država sposobna da je te ljude stavila na višegodišnje kazne robije i da su sigurni. Ovo je najveći šamar aktuelnoj vlasti, pokazuje nemoć države, da građani ne mogu da se oslone na institucije. Nemoć države, ne nemoć građana“, kaže.

Prema njenim rečima, resocijalizacija nakon izlaska iz zatvora je nešto što je tekovina savremenog sveta.

„Naš zakon nije loš, problem je što ga država ne sprovodi. Stalno se susrećemo sa tim da država ne može da odgovori zadacima koje ima. To je jedan problem, ali ono što je isto tako problem je što mi sada sa ovim intervjuom smo postigli efekat da devojčice po školama pričaju o tome, da su uplašene, nije prvi put da se diže element straha. Jedini efekat je da imamo preplašene žene i preplašene muškarce za žene iz svog okruženja“, kaže ona.

Ističe da je vlasnik Informera „problem prodao za tiraž“.

„Mi imamo uticaj jednog čoveka koji nas maltretira u ovoj državi, vlasnik tabloida Informer. Imamo tužilaštvo koje reaguje zato što je neko juče jurio njega, ali nije reagovalo što nema dva minuta snimka kad je poginula Stanika Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu, nema kad je bio helikopter, nema tužilaštva kada se napadnu građani čekićem, kada litije prete ljudima, ali reaguje sada. On je najuticajniji čovek u ovom društvu, jer je pokrenuo tužilaštvo da reaguje“, kaže.

Objašnjava da „nacionalizam ne buja, već se gaji“.

„Način vladanja koji mi imamo u Srbiji je način koji proizvodi mržnju među ljudima, polarizuje ih. Litije su posledica propagandnog pumpanja po raznim opskurnim medijima“, kaže.

Ljudska prava, kaže ona, nikad nisu osvojena.

„Ona su kao kugle sladoleda, vi ih stavljate odozgo, ali se tope, stalno moraju da se brane. Žene u Iranu gube živote, ono što je meni dobro je što su žene iz svih delova sveta to prepoznale kao potrebu da se solidarišu sa njima“, kaže.

Mišljenja je da „najveći problem sa intervjuom ima Aleksandar Vučić“.

„Jer je ovo šamar njegovoj neefikasnoj vlasti. Pokazuje da je sistem države zakazao, da nisu radili svoj posao“, kaže.

Kaže da od nas zavisi da li ćemo i za nedelju dana da pričamo i razmišljamo o ovome.

„Nije dovoljno da se samo otvori tema, mora da se tema izvede do kraja. Svaka tema je važna za sebe, hajde da rešavamo jednu po jednu“, kaže Tripić.

Pogledajte intervju ovde.