Tokom vikenda, u Beogradu, održan je sastanak socijal-demokratskih stranaka i društveno-političkih fondacija u organizaciji Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost.

Konferencija je okupila predstavnike političkih partija i to Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde iz Srbije, a među prisutnima su bili i predstavnici političkih fondacija sa područja Zapadnog Balkana, Slovenije, Mađarske, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske i Ukrajne.  

U razgovorima partnerskih organizacija, pod okriljem Evropskog foruma, učestvovao je i Mihailo Dimitrijevic, izvršni direktor Mreže za demokratski dijalog, koji je tom prilikom predstavio i regionalne aktivnosti i izazove na kojima radi Centralno evropska mreža za rodnu ravnopravnost (CEE gender Network) sa kojom DD Mreža ima potpisan ugovor o saradnji.

Razgovori su se vodili o aktuelnim izazovima u regionu, projektima koji su u toku, kao planovima za 2022. godinu. Glavni fokus razgovora stavljen je na oblasti demokratizacije društva, pravedne tranzicije, održivog razvoja, edukacije i kreiranja politike za mlade, kao i regionalne saradnje.

Dimitrijević je izjavio da “Danas, u regionu, se susrećemo sa legitimizacijom desničarske retorike, ne poštovanjem demokratskih principa, sporim procesom evropskih integracija, i odlivom mladih iz zemlje. Sve podseća na 1990-te godine prošlog veka kada su se neke generacije pre nas borile za iste slobode za koje se mi danas borimo, istorija se ponavlja. Da bi pobedili jednog diktatora, kao što su nasi roditelji pobedili jednog istog takvog, mi mladi se moramo ponovo politički probuditi i aktivirati. Jer ako mi nećemo ko će?

Ideje iz prošlosti nam guše ideju o budućnosti ka kojoj se moramo jasno okrenuti. Mi smo budućnost ove zemlje i tamo moramo stići spremni. Stoga je, političko obrazovanje mladih iz građanskih pokreta i političkih stranaka krucialno za prosperitet ne samo našeg društva već celog Zapadnog Balkana. Moramo se okrenuti saradnji sa kolegama iz partnerskih fondacija i političkih stranaka i raditi na demokratizaciji društva, održivom razvoju, edukaciji i promociji dijaloga”, zaključio je Dimitrijević.

By