Mreža za Demokratski Dijalog predala je danas Gradskoj upravi zahtev za uklanjanje murala sa likom Ratka Mladića, koji se od jula nalazi na fasadi zgrade na raskrsnici Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića.

Tamara Tripić, predsednica UO Mreže za Demokratski dijalog, izjavila je da zahtev podnosi jer nijedna firma nije želela da to učini na osnovu poziva Skupštine stanara.

„Gradska uprava, koja je nadležna za fasade, izgled i ugled našeg grada ima obavezu da zaštiti ugled Beograda, kako pred svojim građanima, tako i pred regionom i svetom.

Prethodnih dana bili smo svedoci hapšenja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović jer je odbrana išaranog zida bila važnija od njihove slobode, zid je čuvan kako od strane predstavnika države, tako i od strane neformalnih grupa koje u normalnim okolnostima ne bi imale ni prostor ni vreme da otvoreno gaze po elementarnim tekovinama civilizovanih društava. Država je svojim ponašanjem, naročito dolaskom ministra Vulina poslala poruku građanima da se sami snalaze sa huliganima, da su sami odgovorni za ugled Beograda u regionu i svetu i da na kraju sami stanari treba da taj naš zajednički problem reše. Zahtev podnosimo jer je sramotno da država problem sa ekstremnim grupama prebacuje na stanare jedne zgrade na Vračaru da oni rešavaju problem tenzija u društvu i podeljenosti koje godinama rastu.

Ratku Mladiću je u junu potvrđena presuda doživotnog zatvora i veličanje osuđenog ratnog zločinca otvoreno ili uz prećutnu podršku ili nečinjenje ima za posledicu udaljavanje naše države od savremenih demokratskih društava, produbljuje jaz u regionalnim odnosima i stavlja mrlju i na velike istorijske trenutke i istinske heroje naše države jer jednog zločinca dovodi u istu ravan sa njima.

Postavljanje ovakvog murala dodatno produbljuje postojeće podele u našem društvu i nikako ne može da doprinese ni ugledu ni poštovanju Srbije i njenih građana.

Mreža za Demokratski Dijalog nastaviće da insistira na uklanjanju spornog murala i pruža bezrezervnu podršku svim aktivistkinjama i aktivistima koji se već mesecima bore da se ovo ruglo ukloni sa ulica Beograda.“ 

Tamara Tripić

Predsednica UO Mreže za Demokratski Dijalog (DD Mreže)

By