Na svega 70km od Beograda, nalazi se grad Zrenjanin. Karakterišu ga ušuškan centar grada, intenzivan kulturni život, ali i velika imena koje je iznedrio poput Đure Jakšića, Ivana Ivanjia, Dejana Bodirogu. Ali, to je istovremeno i grad u kome više od jedne decenije ljudi stiču iskustva o svim bojama koje može da ima voda koja je nekada bila za piće, grad u kome je kineska gumara veći nacionalni interes od njenih građana i gde smo otkrili da robovlasništvo postoji baš kod nas u našoj zemlji i na teritoriji naše države. Sa svim tim žive građani Zrenjanina, tako često ostavljeni da sami biju bitke za elementarna prava, a i za elementarne slobode.


Kako nam se dogodilo da za pijaću vodu ne možemo da se izborimo godinama, da kineska gumara i odnos prema njenom poslovanju bude važniji od činjenica na koje su ukazivali i sami Zrenjaninci na protestima, kako nam se dogodilo da pored nas žive radnici u najblaže rečeno neuslovnim uslovima, sa sklonjenim pasošima i u sumnjivom radno-pravnom odnosu, razgovaramo sa:


Anom Hegedis Lalić, novinarkom
Zlatomirom Kozlovačkim, bivšim gradonačelnikom Zrenjanina
Brankom Ljiljak, bivšom poslanicom iz Zrenjanina


Zbog epidemiološke situacije, građani mogu da učestvuju u razgovoru kroz komentare na online prenos na našoj FB stranici.

By