Novi Razgovori “U ime naroda” , održaće se u četvtrak, 17. februara, sa početkom u 19č, u prostorijama Mreže za demokratski dijalog, Svetozara Markovića 27/2. Posle dužeg vremena radujemo se živoj diskusiji sa našom publikom. Ukoliko želite da lično prisustvujete Razgovorima, molim Vas da se prijavite putem naših društvenih mreža najkasnije do srede 16.02 jer je broj mesta ograničen zbog epidemiološke situacije. Razgovori će se naravno prenositi i na FB stranici Razgovori.

Ideja aktivizma građana podrazumeva ,,budnu i zainteresovanu javnost” koja prati šta se dešava u najrazličitijim oblastima od javnog interesa, koja ukazuje na probleme i koja aktivno učestvuje u političkom životu svoje zemlje. Biti aktivan građanin ne zahteva poseban status i sposobnosti jer svaki pojedinac može biti aktivan građanin, ukoliko se angažuje i zastupa opšti interes, ali u zemljama u kojima, prema izveštajima različitih međunarodnih organizacija i institucija poslednjih nekoliko godina, nivo demokratije opada, od aktivnog građana se očekuje i visok stepen hrabrosti (npr. prema izveštaju Fridom hausa „Zemlje u tranziciji“ u Srbiji je primetan pad na polju demokratičnosti – sa 3,96 na 3,89 od mogućih 7 indeksnih poena).

Pored čistog aktivizma, Zakon predviđa i različite vidove inicijativa koje mogu da utiču na politička dešavanja od lokalnog do nacionalnog nivoa.

U manjim sredinama, aktivni građanin je često i „obeležen“ građanin, okolina ga prepoznaje i mogućnosti za pritiske su mnogo veći nego u većim sredinama. Kako se gradi i kako istrajava aktivizam u manjim sredinama gde se uglavnom svi međusobno poznaju, gde pronalaze podsticaj i da li su se susreli sa pritiscima, koliko je u našoj zemlji zaživela ideja peticija i sličnih inicijativa i da li se vlast obazire na njih ili ne, o ovome i drugim pitanjima razgovaramo sa:

  1. Miroslavom Tamburićem, Forum civilne akcije FORCA, Požega
  2. Ernom Paljevac, Nova Varoš
  3. Radetom Obradovićem, Kritična masa, Kula
  4. Rodoljubom Šabićem, bivši Poverenik za informacije od javnog znacaja

By