PROMENA DOLAZI

Srbija se probudila. Probudila se iz višegodišnjeg sna i poručila uzurpatoru svih institucija da ovako više ne može. Srbija maršira iz dana u dan, iz vikenda u vikend i pomaže svim uspavanima i uplašenima da se probude i pridruže promeni

Skoro tri meseca širom Srbije traju građanski protesti. Prethodnog vikenda građani su protestovali u preko šezdeset gradova sa istim ciljem – povratak dostojanstva.

Sve je počelo kada je krajem novembra u Kruševcu pretučen Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, kada se uputio na sastanak tada nedavno formiranog kruševačkog ogranka Saveza za Srbiju. Udaren je štanglom u glavu, a njegova krvava košulja postala je prvobitni simbol koji je desetine hiljada građana okupio na ulicama uz slogan – STOP KRVAVIM KOŠULJAMA.

Šta misli o nasilju prema svojim političkim protivnicima, predsednik Srbije je poručio građanima 9. decembra prošle godine, dan nakon prvog održanog protesta u Beogradu. „I da vas se skupi pet miliona, neću vam ispuniti nijedan zahtev“, rekao je tada Aleksandar Vučić. Da je naslutio da će ovim nastupom postati kum protesta i izazvati još veći gnev građana, verovatno tako nešto ne bi izgovorio. Od narednog vikenda, građani Srbije se po svojim gradovima okupljaju pod jedinstvenim sloganom – #1od5miliona. 

Da u građanima “kuva” od nezadovoljstva izazvanim potezima ove vlasti, imali smo priliku da vidimo u proleće 2017. godine, kada su hiljade mladih ljudi mesecima protestovali nakon predsedničkih izbora, koji su se odvijali u demokratski neregularnim uslovima. Nisu građani zaboravili ni Savamalu, ni “helikopter” za čiji pad sramno optuženi piloti, a niko nije odgovarao. Nisu zaboravili ni bespravno otete penzije zarad “fiskalne konsolidacije” koju oseća samo “ekipa”. Nisu zaboravili nakaradno uveden sistem notarijata. Nisu zaboravili pokušaj ubistva Milana Jovanovića, niti ubistvo Olivera Ivanovića. Zbog svega ovoga građanke i građani Srbije su mesecima – NA ULICI.

Aleksandar Vučić cinično govori da protiv njega “šeta viša srednja klasa”, a dok “običan narod, koji zna koliko se oni bore”, podržava njega i SNS. Time samo produbljuje podelu među građanima koju je sam napravio: podelu na “njih” i “nas”. U kojoj su “oni” obespravljeni i opljačkani od strane “nas – žutih lopova”. Nas koje godinama politički blati u svojim tablodima i partijskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. On “njima” želi da poruči da smo mi lopovi jer se borimo za oslobodimo zarobljenu državu. Državu koja je postala privatan servis Srpske napredne stranke. 

Ali, Srbija se probudila. Probudila se iz višegodišnjeg sna i poručila uzurpatoru svih institucija da ovako više ne može. Srbija maršira iz dana u dan, iz vikenda u vikend i pomaže svim uspavanima i uplašenima da se probude i pridruže promeni. Promeni koja će doći sa smenom vlasti i promeni koja se neće odnositi na personalna rešenja, već će se odnositi na promenu sistema. Promenu sistema koja će od Srbije napraviti evropsku i demokratsku državu u kojoj neće vladati jedan čovek, već će vlast vršiti institucije koje će formirati nakon slobodnih izbora. 

Marko Pantić