Novi Razgovori „Kakva nam je priroda, takvo nam je društvo“ održaće se u utorak, 11. aprila sa početkom u 19č u prostorijama Mreže za demokratski dijalog, Svetozara Markovića 27, stan 2. Pozivamo vas da nam se pridružite uživo, a za sve koji nisu u mogućnosti, novi Razgovori će se emitovati i uživo putem naše FB stranice “Razgovori”.

Demokratija je jedini poredak u društvu koji odbacuje veru i podstiče sumnju, ona svoje protivnike ne kriminalizuje već svojim podsticanjem sloboda dozvoljava i zablude i sumnje i dostupnost svakakvih informacija pa i onih lažnih. Ona ne podrazumeva religiozno uverenje u samu sebe i samim tim nema slepe sledbenike i poslušnike. Ono što ranjiva demokratija u Srbiji naročito trpi je dovođenje njenih vrednosti do besmisla i apsurda upravo alatima koje samo takva organizacija društva podrazumeva i dozvoljava, a to je sloboda mišljenja i konzumacija proklamovanih i na Ustavu i zakonima zasnovanih sloboda.
Danas je u Srbiji odlazak u zatvor zbog neplaćanja kazne isto ugrožavanje slobode medija kao i kada ti neko spali kuću jer ti se ne sviđaju tekstovi nekog novinara ili kada moraš da napustiš zemlju zbog pretnji za izrečeno, danas je borba protiv korupcije dobra kao naslov kampanje, ali kada kreneš da je sprovodiš izgubiš posao zbog valjda presavesnosti. Danas si lako strani plaćenik i domaći izdajnik iako nikada nisi video milione koji su nakon tendera plaćeni zbog povećanja obima posla, danas možeš da prihvatiš međunarodni sporazum, a da ga sporadično definišeš i kao razgovor bez obaveza, danas i lud i zbunjen imaju male šanse da razumeju svet u kome žive i na koji bi prema osnovnim postulatima demokratije imali pravo da utiču.

O našoj prirodi i društvu koje smo iz te prirode proizveli, razgovaramo sa:

  1. Duškom Vujoševićem, košarkaškim trenerom
  2. Sarom El Sarag, advokaticom
  3. Željkom Bodrožićem, predsednikom NUNSa