Ovogodišnji osmi mart iznova nas dočekuje pitanjem ima li povoda za slavlje? Istorija je tu da nas podseti na hrabrost da se u borbu protiv nepravde, borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost krene, a sadašnjost je tu da nas opomene da ta borba i dalje traje i da se od nje ne sme odustati. Zaglavljene između prošlosti i budućnosti, osvajajući nove uloge i dalje životom plaćamo zbog onih najdublje društveno ukorenjenih koje se od žena očekuju.

Realno stanje o unapređenju ekonomskog položaja žena kao stuba ravnopravnosti najbolje prikazuje odnos svetskog kapitala koji i dalje beleži procentualni odnos od 98:2 na strani muškaraca. Zađemo li u preispitivanje razloga za tako duboko nepravedan odnos, nailazimo na jednako zabrinjavajuću stagnaciju i u odnosu na druge pokazatelje koji sveobuhvatno kreiraju društveni položaj žene. Umesto osavremenjivanja zahteva i prevazilaženja nametnutog svedočimo degradaciji postignutog. Samo tokom poslednjih godinu dana diljem sveta svedočimo nazadnom hodu agresivnog tempa pa tako imamo primere nekih država koje su ukinule pravo na abortus, zatim Iran, gde je čizma moralne policije zavela strahovladu krajnje nemoralnom agresijom usmerenom ka oduzimanju života žena, a do obespravljene su i žene u Siriji i Avganistanu. Posledice rata u Ukrajni na položaj žena i razmere žrtvi u tom pogledu vreme će tek pokazati.

Kada kursor vratimo na Srbiju, samo od početka godine, za nepuna tri meseca, ubijeno je devet žena. One nisu ubijene zbog „velike ljubavi“ i „strasti“, one su ubijene kao životinje jer su žene, u očima ubica njihovo vlasnistvo, njihove ŽENE! Naše pravosudje smenjuje žene, naši tabloidi podižu tiraž intervjuima sa silovateljem, naši predstavnici i predstavnice najvišeg zakonodavnog tela u državi javno ponižavaju svoje koleginice u parlamentu.

Zato 8. mart nije praznik darivanja žena u vidu jeftinih pupoljaka ili nešto skupljih parfema, već podsetnik da borba nije završena. Da nasleđe moramo sačuvati, da ga moramo unaprediti i zaustaviti retrogradni hod. Nema veće ideje od slobode! Iako je ženskog roda, univerzalne je vrednosti, stoga su za njeno osvajanje potrebna savezništva da učinimo naš grad, našu državu i našu planetu boljim svetom za devojčice i žene koje hodaju i tek će hodati ovim svetom.