Mreža za demokratski dijalog je danas pružila podršku g-đi Radmili Trajković  povodom njenog obraćanje javnosti na temu  pritisaka i pretnji koje svakodnevno dobija, koje ugrožavaju njenu bezbednost i izostanku reakcije nadležnih institucija po ovom pitanju. Kako i sama g-đa Trajković navodi, čini se da se javnost sada već navikla i da se normalizovala svaka nova vest o njenom ugrožavanju. Kako svakodnevno svedočimo tradiciji u Srbiji koja pokazuje da i javnost i institucije reaguju tek kada je prekasno, nalazimo od izuzetne važnosti da podignemo glas i apelujemo na institucije da ubrzaju svoje reakcije i svoj rad realizuju u skladu sa ljudskim pravima, a ne privatnim interesima. Zakon mora da bude jednak za sve, a ne jednakiji za pojedine.

Podsećamo javnost da je progon g-đe Trajković započet kada je u javnosti podelila svoje osnovane sumnje o umešanosti kriminalne grupe sa severa Kosova na čijem čelu je Milan Radoičić, u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i to da je i sam Oliver pred smrt govorio o pretnjama kojima je od ove grupe bio izložen o čemu i postoje medijski zapisi. 

“Svoje sumnje, koje dele mnogi koji su Olivera poznavali, podelila sam sa relevantnim institucijama i dala izjavu istražnim organima na Kosovu koji su najdalje otišli u istrazi. Nažalost, u Srbiji je, i nakon pet godina, taj slučaj još uvek u preistražnoj fazi što dovoljno govori o manjku volje da se ovo ubistvo reši”, izjavila je g-đa Trajković i podsetila na sve što je nakon te izjave usledilo: “Prvo mi je onemogućeno da nastavim svoj rad u Domu zdravlja u Gračanici. Po hitnom postupku penzionisana sam sa mesta profesora na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a moj sin je otpušten sa svog radnog mesta u Beogradu. U aprilu 2019 započet je koordinisani medijski napad na mene koji su poveli šef Kanclarije za KiM Marko Đurić zajedno sa tabloidom Alo, a u pomoć im priskočio i sam Aleksandar Vučić.”

Usledili su medijski napadi, targetiranje i tužbe od strane onih koje je u svojim izjavama pominjala – Milana Radoičića i Bojana Dimića, funkcionera BIA, a naposletku i pretnje smrću od strane NN lica. Život u progonu za gđu Radu Trajković traje već godinama. Isto toliko vremena nadležne institucije ne preduzimaju ništa da proces privedu kraju i procesuiraju one koji u tom progonu učestvuju.

“Ipak ja ostajem čovek koji veruje u institucije, i zastitu i pravdu tražim unutar institucija. Svoja saznanja sam podelila sa kosovskim istraziteljima, evo borim se dnevno i regularno protiv optužbi pred srpskim sudovima, prijavljujem svoju ugroženost našem MUPu. Ali činjenica je da su i institucije u Beogradu i u Pristini za sada izneverile moje poverenje kao građanina koji svedoči u jednom važnom procesu”, zaključila je g-đa Trajković.