Mahsa Amini ime je koje smo svi dobro zapamtili. Masha Amini je brutalno ubijena mlada žena u Teheranu; ubijena je zbog toga što nije „pravilno nosila hidžab“. Masha Amini je simbol otpora sve represivnijim stavovima prema ženama, prema njihovom telu i slobodama. Napad na ženska prava širi se preko svih kontinenata. Masha Amini je opomena svim ženama da nam se slobode mogu oduzeti i da ih moramo iznova osvajati.

U civilizovanom svetu, ljudska prava, integritet i dostojanstvo moraju se poštovati. Oko toga se svi moramo ujediniti. Prve na udaru gubljenja slobode jesu žene i njihovo pravo na telo, integritet, pravo na život.

U Srbiji je od početka godine počinjeno 23 femicida. Širom zemlje, partneri i muški srodnici ubijali su žene. Borba protiv nasilja postaje borba za život i ta borba mora biti zajednička.

U četvrtak, 29. septembra, okupićemo se u centru grada, ispred nekadašnjeg „Ruskog cara“ u 19 časova. Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno pošaljemo poruku odlučnosti da nasilje nećemo tolerisati, da život jeste i mora ostati neprikosnoveno pravo svake pojedinke i pojedinca.

Ovo nije ženski protest, ovo je protest za sve ubijene žene, za sve stradale u borbi za slobodu u sve neslobodnijem svetu. Skup organizuju žene aktivistkinje iz civilnog i političkog sektora.

Između ostalih prisutnima će se obratiti:

Tatjana Ignjatović, Autonomni ženski centar

Jelka Jovanović, novinarka

Biljana Stojković, Zajedno

Tamara Tripić, Mreža za demokratski dijalog

Tatjana Manojlović, narodna poslanica NSRS, Demokratska stranka

Natalija Stojmenović, odbornica SGB, Ne davimo Beograd

Aleksandar Marković, Politička platforma Solidarnost

Žene, život, sloboda!