Predsednica Upravnog odbora Mreže za Demokratski dijalog Tamara Tripić, učestvovala je na globalnim konsultacijama „Social movements & building back better“ , održane u Kampali, Uganda. Pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika UN za prava na slobodno okupljanje i udruživanje Clement Voule-a, okupili su se predstavnici civilnog društva širom sveta, a zaključci ovih konsultacija biće predstavljeni na 77. sesiji Generalne skupštine UN.

Tokom 3 dana, razmatrani su izazovi sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva i pokreti širom sveta sa idejom da se ukaže na uzroke globalnog trenda sužavanja prostora za društveni aktivizam. Posebna pažnja posvećena je pritiscima i skrivenim zakonskim preprekama koje otežavaju ili onemogućavaju slobodu okupljanja, proteste i druge oblike aktivističkog rada.

Predsednica UO DD Mreže Tamara Tripić, podelila je sa prisutnima izazove aktivizma u Srbiji kao i probleme koji mobilišu građane i u zemlji i u regionu i iskoristila priliku da pošalje snažnu poruku:

“Izgradnja modernog demokratskog društva je dugotrajan proces i na tom putu neki će tražiti opravdanja, a oni najhrabriji rešenja. Za uspeh je neophodno definisati jasne ciljeve, otvoriti vrata svima koji žele da doprinesu željenoj promeni i promovisati solidarnost sa svima koji se opredele za taj trnoviti put menjanja društva na bolje. Iskustva su možda prostorno udaljena, ali su po svojoj suštini zapravo jako slična i kao što region deli izazove, tako i ceo svet pronalazi rešenja kroz saradnju i podsticanje solidarnosti”

Svi prisutni su se složili oko značaja ovakve razmenu iskustava i dobre prakse kao najsigurnijim putem da se ubrzaju procesi izgradnje društava zasnovanih na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava u kapacitetu koji je neophodan za dostojanstvo svakog ljudskog bića.