Danas je u prostorijama Mreže za demokratski dijalog održan hitan sastanak predstavnika opozicije potpisnika Sporazuma za odgovornu Srbiju, a povodom sve učestalijih prijava građana širom Beograda i Srbije da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje licima koja  tu ne žive.  Pojava fantomskih birača ukazuje na izbornu manipulaciju i potencijalnu krađu izbora i zahteva punu pažnju javnosti tim povodom.

Predstavnici opozicije već određeno vreme rade na prikupljanju podataka od građana koji su se susreli sa ovim problemom, praveći bazu prijavljenih slučajeva sa ciljem da unapede kontrolu i na taj način zaštite demokratsku volju građana.

Zajedničkom odlukom uputili su apel svim protivzakonito prijavljenim biračima da se uzdrže od glasanja u mestima i opštinama na kojima ne žive jer će biti evidentirani kao saučesnici u  krivičnom delu kakvo je izborna krađa. Zatim poziv svim građanima da nastave da prijavljuju i dostavljaju dokaze kako bi svaki fantomski glas bio evidentiran i upisan kao potencijalni prekršilac izborne volje.

Mreža za demokratski dijalog se pridružuje navedenom, podsećajući još jednom na neophodnost poštovanja zakona i izborne volje građana i poziva građane da u što većem broju, u nedelju 03.04. izađu na izbore, ostvare svoje ustavom zagarantovano pravo, u skladu sa svojim opredeljenjem, poštujući zakone.

U nastavku su formulari zahteva za vlasnike stanova i upravnike zgrada  za sve građane koji su u mogućnosti da policiji dostave zahtev za pasivizaciju ovih birača.

Zahtev – MUP -odjava (zgrade)

Zahtev – MUP -odjava (kuće/stanovi)

 

By