Novi Razgovori „Energetska tranzicija – cilj ili obaveza?“ održaće se u Požarevcu, u utorak, 02.11. od 19h. Obzirom na epidemiološku situaciju, Razgovori se održavaju online i biće direktno prenošeni na FB profilu Razgovori.

Poslednjih godina, negativne posledice klimatskih promena postaju planetarni problem. Mnoge zemlje već plaćaju visoku cenu tog štetnog uticaja i skretanje pogleda sa problema više nije moguće. Upravo zato je 197 zemalja potpisalo Pariški sporazum kojim su se obavezale da će obustaviti aktivnosti koje su štetne za okolinu i da će promeniti način upotrebe resursa. Zemlje koje zavise od uglja, obavezale su se da preduzmu korake ka zatvaranju termoelektrana koje počivaju na ovom resursu i učine napor ka prelasku na ugljično neutralne tehnolohije i uvođenje energetski efikasnih mera.

Medju zemljama koje se suočavaju sa novom realnošću su i zemlje Zapadnog Balkana, od kojih ekonomije mnogih i dalje zavise od ovih resursa. Potpisivanje Sofijske deklaracije i obaveze da do postanu klimatski neutralne, za ove zemlje znači hvatanje u koštac sa najvećim izazovom u ovom procesu, a to je pravedna tranzicija.

Da li je razumevanje za problem zagađenja dovoljan uslov da se razume i potreba za pravednom tranzicijom? Da li je posledično to dovoljan uslov da se takva tranzicija i dogodi?

Korelacija energetskih potreba društva i onih koji finansijski zavise od energetskog sektora , uloga države, ali i sve mogućnosti i izazovi pravedne tranzicije tema su naših sledećih Razgovora. U odgovaranju na ova, ali i druga pitanja pomoći će nam naši gosti:

Ognjen Pantić, Beogradska Otvorena Škola

Zlatko Miladinović, TE Kostolac

Predrag Momčilović, Ne Davimo Beograd


Pozivamo Vas da nam se pridružite i svojim pitanjama i sugestijama doprinesete kvalitetu našeg razgovora.

Link do stranice https://www.facebook.com/VracarskiRazgovori

By