Svaka represija režima izaziva još veći otpor, ali i bojazan da usled sve većeg besa i sve dublje polarizacije društva neće doći do mirne smene vlasti, zaključak je tribine koju je organizovala Mreža za demokratski dijalog, a na kojoj se razgovaralo o sve učestalijim hapšenjima koje vlast koristi kao sredstvo za „disciplinovanje“ neistomišljenika.

Tribina pod nazivom „strah nije opcija“ održana je sinoć u Valjevu, a moderatorka Tamara Tripić ugostila je Željka Trifunovića i Adama Radosavljevića, aktiviste Lokalnog fronta Valjevo koji su u martu ove godine uhapšeni zbog transparenta „Nisi dobrodošao“ upućenog Aleksandru Vučiću, kao i Miloša Gagića, aktivistu Otpora tokom 90-ih godina.

Govoreći o hapšenju zbog transparenta, Željko Trifunović je kazao da Aleksandar Vučić nije dobrodošao u Valjevo zato što je Valjevcima život bukvalno ugrožen: “Ugrožen nam je život ne samo zato što nas pljačkaju i kradu, već i zdravstveno – Valjevo ima najveću zagađenost vazduha u Srbiji oko 170 dana godišnje, a nekad smo i svetski rekorderi. Zato Vučić nije dobrodošao u Valjevo, a ne zato što smo mi Valjevci loši domaćini. On je svojevremno obećao da u Krušiku neće biti otpuštanja, a danas imamo masovna otpuštanja, smanjivanje plata… Radnici Krušika ne mogu da se leče zato što im nije uplaćeno zdravstveno!“

On je dodao da Vučić nije dobrodošao u Valjevo i zato što „podržava rudnike litijuma u valjevskom kraju“ zobg kojih će biti zagađena cela Rađevina. „Nemamo mi ništa protiv litijuma, već protiv načina na koji će se vršiti ta eksploatacija. Sada nam je zatrovan vazduh, a biće nam zatrovana i zemlja i voda. Ova vlast to radi sistemski“, ocenio je Trifunović.

Trifunović je poručio i da njega hapšenje nije uplašilo, već da mu je dalo još veći podstrek da se bori za svoje selo, za svoj grad, državu. „Ako se budemo plašili i povlačili, živećemo u torturi sa zagađenom životnom sredinom“, poručio je Trifunović.

Aktivista nekadašnjeg Otpora tokom 90-ih Miloš Gagić ocenio je da današnja hapšenja po političkoj liniji u velikoj meri liče na ona tokom režima Slobodana Miloševića. „Svaka akcija Otpora izazivala je hapšenje“, naveo je on i dodao da je razlika u tome što je danas manja informisanost građana. „Ja iz Novog Sada, na primer, nisam čuo za ovo hapšenje u Valjevu, a u ono vreme kada bi neki aaktivista bio uhapšen, za to bi se pročulo po celoj Srbiji. Ta mreža informisanja je danas čini mi se slabiija“, kazao je Gagić.

Gagić je dodao i da „svaka represija izaziva još veći otpor“, te da to što je on bio hapšen više puta, čak optužen i za ubistvo funkcionera SPS, samo ga je još više podsticalo da se suprotstavi i bori za svoje ciljeve.

Tamara Tripić je podsetila da hapšenje u Valjevu zbog transparenta nije jedini slučaj, te da su dvema Kragujevčankama prekjuče pripadnici Kobri oduzeli transparente, Zoran Čičak je zbog tvita uhapšen pred svojim sinom, u Vranju se privodilo zbog nalepnica… To, navela je onda, vodi u sve veću polarizaciju društva i eskalaciju besa. „Zbog toga me plaši da se približavamo liniji kada vlast postaje isključivo oboriva, a ne smenjiva, što nikome nije u interesu“, zaključila je ona.

Na pitanje da li su hapšenja zbog izgovorene ili napisane reči koja ne ide u prilog režiimu pokazatelj da je Aleksandar Vučić u panici, Adam Radosavljević je ocenio da je pre svega u panici “ešalon nekompetentnih ljudi“ koji su zauzeli državne i javne funkcije.

„Nisu dovoljno kvalifikovani, a na najboljim su pozicijama u svom životu. U panici su jer dobro znaju šta će da izgube. Tu mislim i na poslanike, i na odbornike, pa i na Vladu Srbije“, kazao je Radosavljević.

O čemu su još razgovarali Tamara, Adam, Željko i Miloš, pogledajte u video prilogu:

By