Novi Vračarski razgovori posvećuju posebnu pažnju aktivizmu običnog čoveka. Srbiju potresaju iskreni borci za male pravde i protiv velikih nepravdi, od spašavanja reka, nasipa, šuma i drugih zelenih površina, nevidljivi heroji u borbi sa sistemom i običajnom praksom da je profit vrhunski interes ne odustaju i svako malo u svojoj borbi i uspevaju.


Povod za razgovore je potencijalna izgradnja na zelenoj površini između zgrada unutar ulica Tomaša Ježa, Požarevačke, Radoslava Grujića i Mileševske. Pre tri godine, u martu 2017. godine, stanari okolnih zgrada i stanovnici Vračara uspeli su da spreče prvi ovakav pokušaj. Tada su im, na sastanku održanom u zgradi SO Vračar, tadašnji gradski menadžer, Goran Vesić, i načelnica uprave GO Vračar, Gordana Basta, obećali da će park biti trajno sačuvan i zahvalili se građanima „što su im ukazali na problem“, te se obavezali da će ga oni „kao odgovorna gradska vlast rešiti u najkraćem mogućem roku“. Izdato je i zvanično saopštenje, poslato svim stanarima okolnih ulica, u kome se navodi da je: „Gradska opština Vračar, na Vaš zahtev, inicirala izmenu Plana detaljne regulacije. Zahtev Opštine Vračar podnet je Gradu Beogradu i naći će se na dnevnom redu na prvoj sledećoj sednici gradske Skupštine. Izmenom Plana detaljne regulacije, ova površina će ponovo biti proglašena javnom, što znači da će park biti trajno sačuvan“.
Iako je od tad prošlo više od tri godine i uprkos datim obećanjima, u parku su se prošlog vikenda u ranim prepodnevnim časovima pojavili radnici koji su do kraja dana podigli čeličnu ogradu i u sred javne zelene površine ogradili prostor. Uznemireni i revoltirani građani pozvali su građevinsku inspekciju koja je odmah izašla na teren i utvrdila da se radi o bespravnoj gradnji, te naložila da se radovi prekinu. Uprkos tome, investitor, Park residences, d.o.o. iz Beograda, pokidao je traku koju je postavila građevinska inspekcija i nastavio sa daljim radovima u parku.
Da li parkovi postaju poslednja linija odbrane pred opšteprihvaćenim I izgleda jedino važnim merilom profitom, ko ima prava da odlučuje, da li su to službenici koji sede u kancelarijama zaštićeni velikim papirima i sakriveni od očiju javnosti ili su to ljudi koji tu žive? Kome pripada grad, ko ima prava na grad i da li je borba pojedinca za kvalitetniji I zdraviji život svih uzaludan posao, gde pronalaze snagu i ima li solidarnosti, razgovaramo sa ljudima čija imena možda javnost ne poznaje, ali oni imaju posvećenost I istrajnost najvećih heroja:


1. Marko Jovanović,
2. Jovanka Todorović i
3. Bogdan Tatić

Pozicioni dokument na temu “Parkom na zgradu” dostupan ovde.