Tokom januara i februara, Beograd je bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. Na nepopularnom postolju šampiona u aerozagađenosti smenjivao se sa Sarajevom, Delhijem, Pekingom… Uprkos činjenici da je čist vazduh nešto što nema cenu, građani i građanke Beograda, ali i desetine drugih gradova Srbije plaćali su cenu udisanja zagađenog vazduha. “Vračarski razgovori” su otvorili ovu temu i pokušali da daju odgovore na to kakva je zapravo situacija kada je reč o aerozagađenju, kako sa posledicama, ali i kako do održivih rešenja.

Tamara Tripić autroka “Vračarskih razgovora” razgovarala je sa dr pulmologije Tatjanom Radosavljević, radio voditeljem Igorom Brakusom i Mirjanom Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Doktorka pulmologije Tatjana Radosavljević rekla je da prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine u Srbiji 6 000 ljudi umire od aerozagađenja.

„Aerozagađenje je uz pušenje drugi razlog oboljenja od kacionoma. Deca, trudnice su ranjiva kategorija, ali i starije osobe“, podvukla je dr Radosavljević i dodala da uprkos ovim činjenicama, u Srbiji ne možete čak naći i nano masku za lice, koju bi svaka apoteka trebalo da ima.

dr Tatjana Radosavljević

Igor Brakus je u svom maniru situaciji prišao iz duhovitog ugla, ali ipak vrlo precizno ciljajući podizanje svesti o problemu aerozagađenja.

„Dve teme o kojima ništa do skoro nisam znao su vajarstvo i aerozagađenje. O vajarstvu i dalje ništa ne znam, ali sam o aerozagađenju svašta saznao. Ali, kada sam čuo da Vučić izvodi Vukana, onda sam i ja izvodio moju Lenu…mog psa.“

Mirjana Jovanović se sovrnula na saopštenje Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u kojem su građani dobili preporuku da ne paniče, jer zagađenje nije ništa veće nego ranije.

„U smislu “opet smo previše zagađeni, ali pošto smo bili i prethodne godine, nemate razlog za brigu?“, upitala je Jovanović.

Mirjana Jovanović

Tribini je prisustvovala i Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke i članica Resornog odbora za ekologiju te stranke, koja je ukazala na neophodnost saradnje različitih sektora kako bi problem aerozagađenja bio rešen.

„DS ima ozbiljne Resorne odbore za ekologiju, ali i za energetiku koji su ključni u problemu zagađenja. Važno je da se udružujemo iz različitih sektora, i građani i političari i NVO, čije nam je iskustvo dragoceno“, rekla je Dragana Rakićka.

Dragana Rakić