Vračarski razgovori “Neko nas posmatra” otvorili su temu prisluškivanja novinara, praćenja opozicionih lidera i odgovornosti nadležnih u tome, a nakon afere gde je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin javno komentarisao neobjavljeni autorski tekst bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je postojao samo u privatnoj prepisci Šutanovca i urednika „Nedeljnika“ Veljka Lalića.

Autorka Vračarskih razgovora Tamara Tripić, razgovarala je sa Veljkom Lalićem urednikom Nedeljnika, Draganom Janjićem, urednikom novinske agencije Beta i Draganom Šutanovcem, bivšim ministrom odbrane i predsednikom Saveta za strateške politike.

Dragan Šutanovac, Veljko Lalić, Tamara Tripić i Dragan Janjić
(s leva na desno)

Veljko Lalić istakao je kako je praćenje novinara svuda veliki zločin, a da naša država već 10 deset dana ćuti na aferu presretanja privatne prepiske novinara „Nedeljnika“. On je ekskluzivno najavio da će taj list, nakon desetonevnog čekanja da se Tužilaštvo oglasi, danas podneti krivičnu prijavu, ali i prijavu zaštitniku građana kako bi se utvrdili odgovorni za ovu aferu.

“Mi sad pričamo o nečemu što je u potpunosti ogoljeno i jasno! Sutra podnosimo krivičnu prijavu i insistiraćemo da se sve nadležne grane bave ovim slučajem.”

Glavni urednik „Nedeljnika“ podvukao je da oduvek u svetu postoji jedino pravilo, a to je da niko nikad nije dobio rat sa medijima.

„Ne možete da pobedite jedan kredibilni medij. Mi nećemo odustati, a istina će kad tad izaći na videlo“, naglasio je Lalić.

Veljko Lalić, urednik “Nedeljnika”

Dragan Šutanovac je ocenio kako je ekspresno zasedanje skupštinskog Saveta za kontrolu službi bezbednosti farsa i da su, kao što su usvojili zaključak da prisluškivanja nije bilo, mogli usvojiti zaključak da je Zemlja ravna ploča, jer u njihovom radu ne učestvuje opozicija.

„Savet za kontrolu službi bezbednosti nigde u izveštaju ne spominje razgovor sa ministrom vojnim i odakle baš njemu informacije iz neobjavljenog teksta, a potom zaključuje da niko od nas nije “nezakononito” pod merama. Što znači da smo pod merama „zakonito“?! Ali, čak i da je to tačno, da je Vojno bezbednosna agencija postupala po zakonu, ne postoji način da te informacije ima ministar Vulin. Znači, čak i da je po zakonu – ministar vojni krši zakon!“

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i predsednik Saveta za strateške politike

Dragan Janjić ocenio je kako je ova afera ogroman poraz za državu i da pretpostavlja da je Vulin do teksta mogao da dođe na dva načina, preko „službe, što je vrlo verovatno“ i da je mogao nekoga da plati privatno da presreće mejlove i da mu ih dostavi.

“Ovim su pokazali da je država potpuno “šuplja”, rade kako im se prohte, bahato se odnose prema pravu građana i do te mere su neuki da su se sami otkrili. Ministar zloupotrebljava službe koje mi plaćamo i koje su dužne da štite svakog građanina”, podvukao je Janjić.

Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta

Govornici su za kraj podvukli da smatraju kako danas nedostaje solidarnosti među akterima javnog života u Srbiji. Dragan Janjić istakao je da je solidarsnot među novinarima tokom devedesetih bila veća nego danas, dok je bivši lider demokrata Šutanovac podsetio na progone koje su članovi Demokratske stranke preživeli u poslednjih sedam godina vlasti Srpske napredne stranke, dajući primer bivšeg gradonačelnika Kraljeva koji je pravnosnažno oslobođen optužbi za proneveru novca za ugružene u zemljotresu, što je prošlo nezaženo u javnosti, kao i svi slučajevi medijskog i sudskog linča kojem su demokrate bile, a i dalje su, podvrgnute.

Ceo snimak ovog izdanja Vračarskih razgovora možete pogledati ovde.


Pretite nas i na Tviteru i Instagramu