Vračarski razgovori započinju obeležavanjem 18 godina od velikih promena, dana kada je narod rešio da stane iza svoje reči, kaže dosta i odbrani svoju volju, dana oslobođenja od Miloševiće diktature koja je građansku volju i slobode godinama gazila. Ovo je dan koji je postao simbol promena, jer narod više nije imao izbora.

Tada je Srbija bila na nogama, jer je narod ustao. Narod, bez izbora, spreman da odbrani svoju volju, da ne bi večito vladao mrak. Građani su doneli odluku, više nije bilo mesta za kompromise, ni pristajanja na beznađe devedesetih. Nema više povlačenja pred pritiscima, pred manipulacijom državnih medija, pred pretnjama i terorom državnih emisara. Građani su izašli na ulicu, zajedno, glasali i rekli Promene! i tačka.

Osamnaest godina kasnije, svet se promenio, globalizacija je dobila novo značenje. Bezbednost je postala najaktuelnija tema. Evropa je naterana da se suočava sa modernim izazovima u sopstvenom dvorištu. Dok sve to traje, naša Srbija ide negde, u nekom pravcu poznatom samo jednom čoveku, nemirna, nesređena i puna neizvesnosti.

Tamara Tripić razgovarala je sa Vojom Žanitićem, Gordanom Sušom i Dejanom Ilićem kako bi zajednički analizirali energije koja je generisala promene te, nama ne tako davne, 2000. godine; uslova koji su do tih promena doveli i uz osvrt na aktuelna politička dešavanja, odgovorimo na pitanja koliko smo odmakli, gde su institucije države i kakva nas Srbija čeka uz sve ono što Srbiju oblikuje danas.